Asigurare locuinta

Poti achizitiona o asigurare de locuinta facultativa numai daca ai incheiata o polita obligatorie de asigurare de locuinta (PAD). 

Asigurare pentru locuita

Caracteristici cheie:

*Polita PAD pentru locuinte tip A si B

*Acoperire pentru cutremure, inundatii si alunecari de teren

*Completare cu asigurare facultativa cu acoperiri suplimentare

Afla mai multe detalii despre o asigurare de casa, in randurile de mai jos.

Elemente principale pentru o asigurare de locuinta:

-Suma asigurata – valoarea la care este protejata locuinta. 

Daca locuinta ta este un apartament, suma asigurata trebuie sa reprezinte valoarea reala sau valoarea de piata a acestuia. 

In cazul unei case, suma asigurata trebuie sa reprezinte valoarea de nou, care sa acopere cheltuielile necesare pentru construirea integrala a unei locuinte similare.

-Prima de asigurare – pretul asigurarii, care este rezultatul aplicarii unui procent (cotatia de prima) asupra sumei asigurate.

-Fransiza – partea din dauna suportata de beneficiarul politei de asigurare.

-Riscuri asigurate – riscurile preluate prin polita de asigurare. 

Riscurile standard sunt incendiul, trasnetul, explozia si caderea corpurilor pe locuinta asigurata. 

In functie de nevoile tale de protectie, se pot adauga si alte riscuri, cum ar fi cutremur, furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada/gheata, avalansa, alunecari si/sau prabusiri de teren, apa de conducta si refularea acesteia, coliziunea cu autovehicule si vandalismul, distrugerile provocate de animale, furtul bunurilor si al elementelor constructive, avariile centralelor termice, alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuarii reparatiilor si altele.

-Excluderi – evenimentele pentru care asiguratorul nu plateste despagubiri.

Asigurarea de locuinta obligatorie

Asigurarea Impotriva Dezastrelor Naturale (PAD) este obligatorie pentru toate constructiile cu destinatie de locuinta permanenta sau temporara, incepand din 2010. 

Polita PAD acopera trei riscuri de catastrofa naturala – cutremur, inundatii si alunecari de teren. 

Suma asigurata si pretul politei sunt stabilite in doua variante, in functie de tipul locuintei:

-100.000 lei – Suma asigurata, pentru locuinte de tip A (constructie sau structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn, pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau orice alte materiale rezultate In urma unui tratament termic sau chimic), cu un pret anual de 130 de lei.

-50.000 lei – Suma asigurata, pentru locuinte de tip B (constructii cu peretii exeteriori din caramida nearsa sau din orice materiale netratate termic), cu un pret anual de 50 de lei.

Conform Legii 260/2008, in functie de materialele din care sunt construite, locuintele sunt impartite dupa cum urmeaza:

*Locuinta tip A – constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exterior din piatra, caramida arsa sau din orice alte material rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

*Locuinta tip B – constructia cu pereti exterior din caramida nearsa sau din orice alte material nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Sanctiuni

Proprietarii care nu isi asigura locuintele impotriva dezastrelor naturale pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 RON.